Campanie de prevenire a consumului de droguri

Introducere:

  • Ce sunt drogurile? Tehnic vorbind, acestea sunt substante chimice care afecteaza functionarea normala a organismului si/sau a creierului. Nu toate drogurile sunt ilegale. De exemplu, cafeina (gasita in cafea sau Coca-Cola), nicotina (din tigari) si alcoolul sunt droguri legale din punct de vedere tehnic, cu toate ca acestea, de obicei, nu sunt mentionate ca atare. Medicamentele, indiferent daca sunt prescrise de un medic sau sunt obtinute direct din farmacii, sunt droguri legale care ne ajuta sa tratam diverse boli, dar, si in cazul acestora pot sa apara abuzuri.
  • Drogurile ilegale sunt droguri care sunt atat de daunatoare incat tarile din intreaga lume au decis sa le controleze. Tarile au adoptat mai multe legi internationale, sub forma de conventii ale Organizatiei Natiunilor Unite, care specifica ce droguri sunt controlate.
  • Drogurile sunt deseori folosite impreuna. Acest amestec poate avea efecte imprevizibile, grave, asupra organismului si/sau creierului utilizatorului.
  • Drogurile intuneca judecata utilizatorilor. Aceasta inseamna ca utilizatorii de droguri se expun la multe riscuri, cum ar fi sexul neprotejat. Acest context poate duce la infectare cu virusuri hepatitice sau HIV si alte boli cu transmitere sexuala.
  • Exista o multime de motive pentru care oamenii consuma droguri ilegale. Unii le iau pentru a scapa de probleme, iar altii deoarece sunt plictisiti, curiosi sau doresc doar sa se simta bine. Oamenii pot fi presati in a lua droguri pentru "a se potrivi" cu un anumit anturaj sau sa demonstreze revolta, sau pentru a atrage atentia.
  • Consumatorii de droguri provin din toate categoriile sociale. Acestia sunt de sex masculin si feminin, tineri si batrani, bogati si saraci, angajati si someri, de la oras si de la sat - nu conteaza. Consumul de droguri poate afecta pe oricine.
  • Chiar daca unele dintre efectele fizice ale drogurilor ar putea parea interesante, acestea nu vor dura foarte mult. Multi oameni devin deprimati si singuri dupa consum si incep sa se simta rau. Este obisnuit pentru persoanele care utilizeaza droguri sa para confuze, sa aiba ochii rosii, sa transpire foarte mult si sa nu le intereseze de aspectul lor fizic. Si, desigur, exista riscul de a deveni dependente.

Substantele noi cu proprietati psihoactive:
  • Lumea asista la o noua problema alarmanta privind drogurile - si o mare parte dintre droguri sunt legale. Comercializate ca si "substante euforizante legale", "substante chimice in curs de cercetare", "ingra?aminte pentru plante" si "saruri de baie" substantele noi cu proprietati psihoactive (SNPP) se inmultesc intr-un ritm fara precedent si reprezinta provocari semnificative pentru sanatatea publica. Numarul total al acestor substante, care este deja estimat a fi de ordinul sutelor, este in continua crestere. Amestecurile de SNPP cumparate in necunostinta de cauza de catre utilizatori au dus la efecte imprevizibile si uneori dezastruoase.
  • Aceste substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP) sunt cunoscute pe piata prin termeni precum "droguri sintetice" (designer drugs), "substante euforizante legale" (legal highs), "plante euforizante" (herbal highs), "saruri de baie" (bath salts), "substante chimice de cercetare" (research chemicals), "reactivi de laborator" (laboratory reagents). Pentru a promova o terminologie clara in aceasta privinta, Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri si Crima (United Nations Office on Drugs and Crime - UNODC) foloseste doar termenul "new psychoactive substances (NPS)" - substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), care sunt definite ca si "substante de abuz, intr-o forma pura sau un preparat, care nu sunt controlate de catre Conventia unica privind stupefiantele din 1961 sau de catre Conventia privind substantele psihotrope din 1971, dar care pot constitui o amenintare la adresa sanatatii publice". Termenul de "nou" nu se refera neaparat la noi inventii - unele SNPP au fost sintetizate in urma cu 40 de ani - ci la substante care au aparut recent pe piata si care nu au fost cuprinse in conventiile mentionate mai sus.

Canabisul, Bongo/Ganja/Grass/Marijuana/Pot/Thai sticks Ce este canabisul?

  • Canabisul este un material verzui sau maroniu, asemanator cu tutunul, realizat din varfurile inflorite si frunzele uscate ale plantei de canabis (canepa). Rasina de canabis sau "hash" este secretia uscata ,neagra sau maro, obtinuta din varfurile inflorite ale plantei de canabis, care se transforma intr-o pulbere sau este presata in placi sau turte.
  • Uleiul de canabis sau "uleiul hash" este un lichid extras din materialul vegetal uscat sau din rasina.

Cum se consuma?
  • Toate formele de canabis sunt de obicei fumate. Rasina de canabis si ulei pot fi, de asemenea, inghitite sau preparate in ceai.

Cum afecteaza consumatorii?
  • Canabisul poate face consunatorii sa se simta placut, relaxati si, uneori, euforici. Consumatorii pot experimenta, de asemenea, un sentiment de vedere, miros, gust si auz mai intense.

Care sunt riscurile asociate cu consumul de canabis?
  • Pe termen scurt, consunatorii au apetitul si pulsul crescute. Consumatorii prezinta si probleme in indeplinirea unor sarcini fizice si intelectuale, cum ar fi conducerea unui vehicul si gandirea logica.
  • In cazul dozelor mari, perceptiile consumatorilor legate de sunet si culoare pot fi intense, in timp ce gandirea lor devine lenta si confuza. Daca doza este foarte mare, efectele canabisului sunt similare cu cele ale halucinogenelor si poate cauza anxietate, panica si chiar episoade psihotice.
  • Consumatorii obisnuiti de canabis risca sa dezvolte o dependenta psihologica, pana la punctul in care isi pierd interesul pentru toate celelalte activitati, cum ar fi munca si relatiile personale. Studii recente din Marea Britanie arata o legatura intre consumul de canabis si cresterea numarului de cazuri de schizofrenie.
  • Fumul de canabis contine cu 50 la suta mai mult gudron decat tigarile cu continut mare de gudron, fapt care creste riscul consumatorilor pentru cancer pulmonar si alte boli respiratorii.

Cocaina Crack/Bazooka/Blanche/Cake/Coke/Lady Ce este cocaina?

  • Cocaina este o pulbere fina de culoare alba, care actioneaza ca un stimulent puternic. Se extrage din frunzele plantei coca.
  • Pe strada, acesta poate fi diluata sau "taiata" cu alte substante pentru a se mari cantitatea.
  • Crack este cocaina care a fost prelucrata suplimentar cu amoniac sau bicarbonat de sodiu (praf de copt) si are aspect de fulgi mici sau pietre.

Cum se consuma?
  • Cocaina este, de obicei prizata/inhalata sau injectata, in timp ce crack-ul este fumat.

Cum afecteaza consumatorii?
  • Cocaina poate face consumatorii sa se simta veseli si euforici. in plus, consumatorii experimenteaza o crestere temporara a nivelului vigilentei si energiei, apoi, foame si oboseala.

Care sunt riscurile asociate cu consumul de cocaina?
  • Efectele pe termen scurt includ pierderea poftei de mancare, respiratie accelerata si cresterea temperaturii corpului si a frecventei cardiace.
  • Utilizatorii se pot comporta bizar, haotic si chiar violent.
  • Dozele excesive de cocaina pot duce la convulsii, accident vascular cerebral, hemoragie cerebrala sau insuficienta cardiaca.
  • Consumatorii pe termen lung de cocaina risca o serie de probleme de sanatate, unele in legatura cu modul in care isi administreaza drogul.
  • Prizarea cocainei deterioreaza grav tesutul nazal; fumatul poate cauza probleme respiratorii; injectarea poate duce la abcese si boli infectioase.
  • Alte riscuri, indiferent de modul in care este administrat drogul, includ dependenta psihologica puternica, malnutritie, pierdere in greutate, dezorientare, apatie si o stare asemanatoare cu psihoza paranoida.Prin amestecul cocainei cu alcool se obtine un cocktail periculos care creste mult riscul de moarte subita.

Ecstasy E/Snackies/New Yorkers Ce este ecstasy?

  • Ecstasy este un stimulent psihoactiv, fabricat, de obicei, in laboratoare ilegale. De fapt, termenul "ecstasy", a evoluat si nu mai face referire la o singura substanta, ci la o serie de substante cu efecte similare asupra consumatorilor. Frecvent, orice tableta cu un logo este acum denumita "ecstasy", indiferent de compozitia sa chimica.
  • Desi drogul este, de obicei, distribuit ca o tableta, poate fi si sub forma forma de pulbere sau capsula. Tabletele pot avea mai multe forme si marimi diferite.

Cum se consuma?
  • De obicei, este inghitit, dar poate fi, de asemenea, inhalat sau injectat.

Cum afecteaza consumatorii?
  • Ecstasy poate creste nivelul de empatie al consumatorilor si induce un sentiment de apropiere pentru persoanele din jurul lor. Acesta ii poate face pe consumatori, sa se simta mult mai sociabili.

Care sunt riscurile asociate cu consumul de ecstasy?
  • Pe termen scurt, ecstasy poate face organismul sa ignore semnele de suferinta, cum ar fi deshidratarea, ametelile, epuizarea si poate interfera cu capacitatea organismului de a regla temperatura. in plus, ecstasy poate afecta grav organele cum ar fi ficatul si rinichii. Consumul poate duce la convulsii si insuficienta cardiaca.
  • Dozele mari de ecstasy mai provoaca neliniste, anxietate si halucinatii severe.
  • Consumul de ecstasy pe termen lung poate deteriora anumite parti ale creierului, ducand la depresie grava si pierderi de memorie.
  • Tabletele sau pastile care sunt vandute ca "ecstasy" pot contine diverse alte substante potential periculoase care pot varia foarte mult in putere si efecte.



Heroina, Smack/H/Horse/Junk/Harry/White lady Ce este heroina?

  • Heroina este un drog cu proprietati analgezice care creeaza dependenta, procesat din morfina, o substanta naturala obtinuta din planta de mac. Heroina pura se prezinta sub forma de pudra alba.
  • Pe strada, heroina are, de obicei, o culoare alba maronie, deoarece este diluata sau "taiata" cu impuritati, ceea ce inseamna ca fiecare doza este diferita.

Cum se consuma?
  • De obicei, este injectata, dar poate fi, de asemenea, prizata, fumata sau inhalata.
Cum afecteaza consumatorii?
  • Heroina poate ameliora starile de tensiune nervoasa, anxietatea si depresia.Consumatorii se simt detasati de suferinta sau de durerea emotionala sau fizica. in cazul dozelor mari, utilizatorii pot trai stari de euforie.

Care sunt riscurile asociate cu consumul de heroina?
  • Efectele pe termen scurt includ pupile contractate, greata, varsaturi, somnolenta, incapacitate de concentrare si apatie.
  • Heroina creeaza o dependenta puternica si consumatorii pot dezvolta rapid dependenta fizica si psihica. Acestia risca sa dezvolte toleranta fata de drog, ceea ce inseamna ca au nevoie de doze mai mari, in mod constant, pentru a obtine efectul dorit.
  • Consumul de heroina pe termen lung are o varietate de efecte grave asupra sanatatii.
  • Printre altele, heroina poate duce la pierdere severa in greutate, malnutritie si constipatie; poate duce la menstruatie neregulata, sedare si apatie cronica.
  • Renuntarea brusca la consumul de heroina duce la simptome de sevraj care pot fi severe, cum ar fi crampe, diaree, tremor, panica, secretii nazale abundente, frisoane si transpiratii.
  • Utilizatorii risca supradozarea heroinei, care poate duce la coma si moarte prin depresie respiratorie.

LSD, Dietilamida acidului lisergic, Acid/Hippie

  • LSD este unul dintre cele mai puternice droguri halucinogene sau "psihedelice". Acestea sunt droguri care modifica starea de constienta a utilizatorilor si produc diferite tipuri de halucinatii. Alte halucinogene sunt fenciclidina (PCP), amfetaminele halucinogene, mescalina si ciupercile Psilocybe.

Ce este LSD?
  • LSD este un drog semi-sintetic derivat din acidul lisergic, care se gaseste intr-o ciuperca ce creste pe secara si alte cereale. LSD, frecvent cunoscut sub numele de "acid", este de obicei vandut pe strada ca patrate mici de hartie sugativa cu picaturi care contin medicamentul. Acesta poate fi vandut si ca tablete, capsule sau uneori, in forma lichida. Este o substanta inodora, incolora, cu un gust usor amar.

Cum se consuma?
  • LSD este, de obicei, inghitit.

Cum afecteaza consumatorii?
  • Consumul LSD duce la schimbari puternice in gandire, dispozitie si simturi exacerbate.
  • Cu toate acestea, efectele exacte ale LSD variaza in functie de starea mentala a consumatorului si de mediu, atunci cand consuma drogul.

Care sunt riscurile asociate cu consumul de LSD?
  • Pe termen scurt, LSD produce iluzii si perceptii distorsionate.
  • Simtul profunzimii si al timpului se schimba pentru consumator, iar culorile, sunetele si atingerile par mult mai intense.
  • Unii utilizatori de LSD resimt sever ganduri si sentimente inspaimantatoare, cum ar fi teama de a pierde controlul, frica de nebunie si moarte, si disperare.
  • Efectele fizice sunt reduse comparativ cu efectele psihologice si emotionale. Acestea includ pupile dilatate, cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, pierderea poftei de mancare, insomnie, uscaciunea gurii si tremor.

Metamfetamina, Crackmeth/Ice/Crystal,meth/Tik/Shabu/Yaba Ce este metamfetamina?

  • Metamfetamina face parte din grupul de medicamente numite stimulente de tip amfetaminic (ATS).
  • Aceasta este un drog sintetic, fabricat de obicei in laboratoare ilegale.
  • Metamfetamina vine sub forma de pulbere, tablete sau cristale asemanatoare cu cioburile de sticla.

Cum se consuma?
  • Metamfetamina poate fi inghitita, prizata / inhalata, fumata sau injectata.

Cum afecteaza consumatorii?
  • Metamfetamina activeaza un sentiment de bunastare fizica si mentala, precum si un val de euforie si bucurie.
  • Consumatorii experimenteaza o crestere temporara a energiei, de multe ori perceputa ca o imbunatatire a performantelor in activitatile manuale sau intelectuale.
  • Ulterior, consumatorii resimt foame si oboseala.
Care sunt riscurile asociate cu consumul de metamfetamina?
  • Pe termen scurt, consumatorii isi pot pierde apetitul si incep sa respire mai repede. Ritmul cardiac si tensiunea arteriala pot creste, iar temperatura corpului poate creste si poate provoca transpiratie. in doze mari, consumatorii se pot simti agitati si iritabili si pot experimenta atacuri de panica.
  • Dozele excesive de metamfetamina pot duce la convulsii, crize de apoplexie si deces prin insuficienta respiratorie, accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca. Consumul de metamfetamina pe termen lung poate duce la malnutritie, pierdere in greutate si dezvoltarea dependentei psihologice.
  • Dupa ce consumatorii cronici inceteaza sa ia metamfetamina, de obicei urmeaza o lunga perioada de somn si, apoi, depresia.
  • Consumul de metamfetamina declanseaza uneori un comportament agresiv, violent si bizar in randul utilizatorilor.

Confruntarea cu presiunea anturajului:

  • Ganditi-va la atitudinea pe care o aveti fata de problemele legate de sex, droguri si alcool.
  • Pregatiti-va si reflectati la cum veti raspunde sau cum va veti comporta atunci cand vor aparea astfel de probleme.
  • Nimeni nu trebuie sa-si justifice decizia de a nu lua droguri.
  • Indiferent ca aveti un angajament personal puternic sau, pur si simplu, nu doriti sa consumati acum droguri, alegerile dumneavoastra va privesc direct.
  • Daca va sunt oferite droguri pe care nu le doriti, spuneti un NU ferm, in mod clar si fara a face o mare problema din aceasta. Daca anumite persoane incearca sa va convinga, umorul poate fi o modalitate eficienta de a face fata situatiei.
  • Poate fi dificil sa ai taria de a spune "NU". Cu toate acestea, trebuie sa fiti convinsi de lucrurile in care credeti. Daca le explicati cu calm oamenilor de ce nu doriti sa luati parte la asa ceva, puteti castiga respectul unor persoane.
  • Informarea in privinta diverselor droguri, de la efecte la riscurile pe care le implica, va ajuta sa rezistati presiunii. Pe masura ce va creste nivelul de cunostinte, va va creste si nivelul de incredere.
  • Este firesc sa doriti sa va potriviti cu prietenii. La urma urmei, nimeni nu vrea sa stea in afara grupului din cauza unor motive gresite
  • Avem nevoie sa simtim ca apartinem unui anumit grup. Desi pot sa nu o arate imediat, prietenii va vor respecta mai mult daca sunteti fermi in privinta a ceea ce vreti si ce nu vreti sa faceti.
  • S-ar putea sa nu para ca este asa, dar nu sunteti singurul care isi face griji legate de ce gandesc alti oameni despre dumneavoastra. incercati sa va concentrati pe propria parere despre dumneavostra - in cele din urma, este tot ce conteaza.
  • Presiunea anturajului este un mod prin care oamenii solicita aprobare pentru comportamentul lor.
  • Va doriti cu adevarat sa-i incurajati pe altii sa-si justifice consumul de droguri?!

pagina web realizata de Promovarea Sanatatii Timis
Sursa informatiilor: Centrul Regional de Sanatate Publica Timisoara.