DHTML Splash Intro Page Check Out: http://jdstiles.com


Notiuni elementare de igiena


Pentru a va pastra sanatatea: Spalati-va pe maini cu apa si sapun, pe toata suprafata palmei, dosul palmei, intre degete si sub unghii.
Prin mainile murdare se pot transmite numerosi microbi.
Spalati-va pe maini de fiecare data dupa folosirea WC-ului! Folositi WC-ul pentru nevoile fiziologice, pastrati WC-ul curat!
Spalati-va pe maini inainte de a manca!
Spalati-va pe maini ori de cate ori sunteti murdari!
Zilnic trebuie spalate cu apa si sapun:
fata
urechile
gatul
sezutul
picioarele

Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa, dar mai ales dupa masa de seara!
Fructele si legumele trebuie sa fie bine spalate inainte de a fi consumate!
Folositi tacamuri si vase curate, spalate bine cu apa si detergent de vase!
Feriti alimentele de insecte (muste, gandaci) si rozatoare (soareci, sobolani)!
Folositi apa numai din surse sigure. Daca nu aveti sursa de apa potabila, folositi apa imbuteliata!
Chiar daca arata limpede, apa poate contine microbi!
Faceti baie cel putin o data pe saptamana si dus odata pe zi!
Nu folositi in comun acelasi prosop, va puteti imbolnavii! Fiecare cu prosopul lui!
Spalati-va parul cu apa si sampon ori de cate ori este murdar (pentru multi dintre noi la 2-3 zile)! Nu imprumutati piaptanul!
Piaptanul, periuta de dinti si prosopul pastratile curate!
Unghiile de la maini se recomanda a fi taiate saptamanal, iar cele de la picioare la doua saptamani.
Hainele ne protejeaza de frig, ploaie sau caldura de aceea ele vor trebuii sa aibe o marime adecvata, sa nu fie prea stramte sau prea largi si daca se poate din materiale naturale: bumbac, in, lana etc.
Cand ajungem acasa, hainele, cu care am fost pe strada, le vom dezbraca, aerisii si aseza la locul lor in dulap.
Lenjeria de corp si ciorapii se murdaresc usor si le vom schimba zilnic si spala mai des decat restul hainelor.
La fel ca si hainele, incaltamintea pe care o purtam se recomanda sa fie adecvata temperaturii de afara deoarece ea ne protejeaza de frig, umezeala sau lasa pielea piciorului sa respire cand afara este foarte cald.
Se recomanda sa fie comoda, incaltamintea cu tocuri inalte produce, in timp, modificari la nivelul coloanei vertebrale si la nivelul boltei piciorului. Tocul de 4 cm, la femei, are marimea ideala.
La fel ca si hainele, incaltamintea se pastreaza curata, pentru aceasta, se curata cu o perie uscata, apoi cea confectionata din piele, se da cu crema si se lustruieste.
In interiorul locuintei, aerisiti, pastrati curatenia, indepartati gunoiul si praful!
Feriti-va de muscaturile de tantari!
Vaccinarea va fereste de numeroase boli care se vindeca greu si care pot sa aiba urmari pentru intreaga viata!

Notiuni elementare de igiena


Pentru a va pastra santatea: Spalati-va pe maini cu apa si sapun, pe toata suprafata palmei, dosul palmei, intre degete si sub unghii.
Prin mainile murdare se pot transmite numerosi microbi.
Spalati-va pe maini de fiecare data dupa folosirea WC-ului! Folositi WC-ul pentru nevoile fiziologice, pastrati WC-ul curat!
Spalati-va pe maini inainte de a manca!
Spalati-va pe maini ori de cate ori sunteti murdari!
Zilnic trebuie spalate cu apa si sapun:
fata
urechile
gatul
sezutul
picioarele

Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa, dar mai ales dupa masa de seara!
Fructele si legumele trebuie sa fie bine spalate inainte de a fi consumate!
Folositi tacamuri si vase curate, spalate bine cu apa si detergent de vase!
Feriti alimentele de insecte (muste, gandaci) si rozatoare (soareci, sobolani)!
Folositi apa nuai din surse sigure. Daca nu aveti sursa de apa potabila, folositi apa imbuteliata!
Chiar daca arata limpede, apa poate contine microbi!
Faceti baie cel putin o data pe saptamana si dus odata pe zi!
Nu folositi in comun acelasi prosop, va puteti imbolnavii! Fiecare cu prosopul lui!
Spalati-va parul cu apa si sampon ori de cate ori este murdar (pentru multi dintre noi la 2-3 zile)! Nu imprumutati piaptanul!
Piaptanul, periuta de dinti si prosopul pastratile curate!
Unghiile de la maini se recomanda a fi taiate saptamanal, iar cele de la picioare la doua saptamani.
Hainele ne protejeaza de frig, ploaie sau caldura de aceea ele vor trebuii sa aibe o marime adecvata, sa nu fie prea stramte sau prea largi si daca se poate din materiale naturale: bumbac, in, lana etc.
Cand ajungem acasa, hainele, cu care am fost pe strada, le vom dezbraca, aerisii si aseza la locul lor in dulap.
Lenjeria de corp si ciorapii se murdaresc usor si le vom schimba zilnic si spala mai des decat restul hainelor.
La fel ca si hainele, incaltamintea pe care o purtam se recomanda sa fie adecvata temperaturii de afara deoarece ea ne protejeaza de frig, umezeala sau lasa pielea piciorului sa respire cand afara este foarte cald.
Se recomanda sa fie comoda, incaltamintea cu tocuri inalte produce, in timp, modificari la nivelul coloanei vertebrale si la nivelul boltei piciorului. Tocul de 4 cm, la femei, are marimea ideala.
La fel ca si hainele, incaltamintea se pastreaza curata, pentru aceasta, se curata cu o perie uscata, apoi cea confectionata din piele, se da cu crema si se lustruieste.
In interiorul locuintei, aerisiti, pastrati curatenia, indepartati gunoiul si praful!
Feriti-va de muscaturile de tantari!
Vaccinarea va fereste de numeroase boli care se vindeca greu si care pot sa aiba urmari pentru intreaga viata!

Bolile cu poarta de intrare digestiva


Sunt afectiuni cauzate de diferiti agenti etiologici (bacterii, virusuri, paraziti), ce se transmit prin
intermediul mainilor si veselei murdare, a mustelor, gandacilor, rozatoarelor, a alimentelor si apei contaminate.
Recomandari pentru prevenirea afectiunilor cu poarta de intrare digestiva:
In sezonul cald, evitati prepararea alimentelor cu mai mult de 2-3 0re inaintea consumului.
Asigurati pastrarea alimentelor la temperaturi de 4-80C.
Alimentele pregatite pentru sugari vor fi consumate imediat dupa prepararea lor fara a fi reancalzite
sau pastrate la frgider.
In cazul alimentelor gatite, se recomanda pastrarea acestora la temperaturi de peste 700C., pana in momentul servirii.
Evitati contactul intre alimentele nepreparate si cele preparate.
Spalati atent recipientele in care se realizeaza prepararea si pastrarea alimentelor.
Spalati atent mainile cu apa si sapun inainte de prepararea alimentelor.
Evitati prepararea alimentelor daca prezentati vreo leziune sau infectie (panaritiu) la maini/degete.
Spalati atentfructele, zarzavaturile si verdeturile, sub jet de apa.
Pastrati in conditii de maxima igiena toate suprafetele destinate prepararii alimentelor.
Asigurati conditiile necesare evitarii oricarui contact intre alimentele destinate consumului
si insecte sau rozatoare.
Folositi doar surse sigure de apa potabila pentru prepararea alimentelor si pentru consum;
o atentie deosebita trebuie acordata apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii.
Fierbeti apa in cazul in care exista indoieli asupra calitatii surselor de apa ce sunt folosite
pentru consumul uman si prepararea alimentelor.
Evitati consumarea alimentelor preparate cu creme pe baza de oua, maioneze, frsca (este indicata frisca vegetala).
Fierbeti laptele, in cazul in care acesta nu este pasteurizat.
Nerespectarea acestor recomandari poate sa duca la aparitia unor afectiuni precum:enterovirozele,
hepatita virala de tip A, salmonelozele, febra tifoida, toxiinfectiile alimentare, botulismul,
dizenteria, diareea acuta cu Escherichia coli, holera, dizenteria amibiana, trichinoza, lambliaza etc.

Daca prezentati: varsaturi, crampe abdominale, scaune diareice, cu sau fara febra, sunteti sfatuit
sa va prezentati, de urgenta, la medicul de familie sau la sectiile de boli infecto-contagioase.


Pagina realizata de colectivul biroului de Promovare a Sanatatii, ASP Timis