Principalele metode contraceptive

Metodele contraceptive (contraceptia) sunt acele metode care previn o sarcina. Acestea ii permit unei femei sa aleaga momentul potrivit pentru a face un copil.
Majoritatea femeilor pot ramane insarcinate incepand cu varsta primei menstruatii si pana la sfarsitul decadei a patra si inceputul decadei a cincea a vietii. Pe parcursul anilor fertili de dinainte de menopauza, cheia pentru evitarea unei sarcini nedorite este contraceptia. Exista mai multe tipuri de metode contraceptive, fiecare cu caracteristicile ei pro si contra. Analizarea corecta a tuturor optiunilor contraceptive permite alegerea corecta a unei astfel de metode.
Importanta metodelor contraceptive:

  • Reduc numarul deceselor materne;
  • Previn sarcinile nedorite;
  • Reduc numarul de avorturi;
  • Tipurile orale combinate reduc afectiunile inflamatorii pelvine;
  • Prezervativele, spermicidele, diafragmele si cupolele previn bolile cu transmitere sexuala.

Tipuri de metode contraceptive:
Metodele naturale (traditionale) de planificare familiala:
se bazeaza pe ovulatie si evitarea contactelor sexuale in perioada fertila si nu necesita sfatul unui cadru medical.
Tipuri:
  • metoda calendarului,
  • coit intrerupt,
  • metoda temperaturii bazale,
  • metoda ovulatiei (secretiei vaginale),
  • alaptarea.

Metoda calendarului sau a ritmului:
Aceasta metoda contraceptiva naturala consta in a marca intr-un calendar zilele cele mai fertile ale femeii, care sunt cuprinse intre ziua 10 si 17 a fiecarui ciclu, incepand cu momentul declansarii menstruatiei, considerata a fi prima zi.
De exemplu: daca menstruatia este in ziua a treia, zilele cele mai fertile vor fi intre ziua 13 si 20 ale aceleiasi luni. in aceste zile, pentru a se evita o sarcina, nu trebuie sa aveti relatii sexuale cu penetrare, deoarece probabilitatea de a ramane insarcinata este foarte ridicata. Aceasta metoda contraceptiva naturala are un indice de eficienta intre 75% si 90%, fiind mai mare in cazul femeilor si cuplurilor care respecta aceasta metoda si recurg la abstinenta sexuala in aceasta perioada.
Pentru a avea eficienta in aplicarea acestei metode contraceptive naturale, trebuie luat in considerare faptul ca durata de viata a unui ovocit este intre 24 si 48 ore, in timp ce cea a spermatozoidului este pana la 92 ore. De aceea este important sa nu existe relatii sexuale intre parteneri cu cinci zile inainte si cu doua dupa ovulatie, astfel nu exista posibilitatea unei sarcini. Respectarea acestei indicatii face ca metoda contraceptiva naturala sa fie foarte eficienta.
Metoda Billings:
Metoda Billings (sau a mucusului cervical): consta in observarea frecventa a consistentei mucusului si fluxului secretiilor vaginale, luand in considerare culoarea si mirosul acestora.
Daca femeia este sanatoasa si nu are boli sexuale care sa-i schimbe aspectul secretiilor, atunci cand este momentul ovulatiei, acest mucus este de culoare transparenta sau alb translucid, este elastic si abundent.Aceasta metoda naturala de protectie are o eficienta intre 85 si 95% cand este folosita corect.
Fara penetrare:
Alta metoda naturala contraceptiva si foarte simpla este de a evita contactul penisului cu vaginul. Puteti avea relatii intime sexuale chiar daca nu exista penetrare directa. Aceasta metoda naturala contraceptiva are o eficienta de 100%.
Metoda temperaturii bazale:
Aceasta metoda contraceptiva naturala are o eficienta intre 87% si 97%. Ea consta in faptul ca femeia trebuie sa-si ia temperatura si sa noteze cu exactitate zilele in care aceasta creste putin. Ovulatia provoaca cresterea de progesteron, iar o crestere a temperaturii bazale echivalenta cu nu mai mult de aproximativ jumatate de grad. Temperatura va fi luata vaginal, in fiecare zi timp de trei luni dimineata, la aceeasi ora si imediat dupa trezire. Femeia va observa ca in zilele de dupa menstruatie, temperatura scade, apoi creste si ramane putin mai ridicata pana la urmatoare perioada menstruala. Zilele in care temperatura ramane scazuta sunt zilele foarte fertile.
Pentru aceasta metoda naturala contraceptiva, se poate utiliza fie un termometru digital fie unul special pentru a lua "temperatura fertilitatii", care are o scala de la 35 la 39 grade si ajuta la detectarea schimbarilor minime de temperatura. Pentru a folosi aceasta metoda in mod eficient, se poate face un grafic pentru a nota temperatura zilnica.Temperatura corpului poate varia din diferite cauze, fie datorita unei mici raceli, fie datorita temperaturii ambientale, sau excesului de activitate, etc. Cel mai bine este sa folositi aceasta metoda impreuna cu metoda calendarului.
Testul ovulatiei:
Exista in prezent in farmacii teste concepute special pentru detectarea cresterii nivelului de estrogen din saliva sau din secretiile vaginale, iar acest tip de test prevede ovulatia cu 3 sau 4 zile inainte sa se produca, astfel ca este un foarte bun indicator al zilelor cand trebuie incetata activitatea sexuala. Aceasta metoda naturala contraceptiva are o eficienta intre 85% si 97%.
Metoda "retragerii":
Aceasta metoda consta in faptul ca barbatul sa opreasca penetrarea si sa se retraga din vaginul femeii atunci cand simte ca va ejacula. Totusi, trebuie amintit faptul ca lichidul seminal, care apare inainte de actul sexual propriu-zis, contine sperma, astfel incat indicele sale de eficienta este cuprins intre 67% si 80%. Insa, daca aceasta metoda naturala contraceptiva se combina cu cea a calendarului sau a temperaturii, indicele sau de eficienta creste la 96%.
Metoda contraceptiva in timpul lactatiei materne:
Metoda contraceptiva in timpul lactatiei materne are o eficienta de 96%, aceasta metoda putand fi aplicata atunci cand femeia alapteaza un sugar si nu are menstruatie. Cand femeia este in perioada de lactatie, in corpul sau exista un hormon numit prolactina, care impiedica ovulatia. Trebuie subliniat faptul ca dupa cea de-a sasea sau a saptea luna din viata bebelusului, sau atunci cind mama il alapteaza doar de 2 sau 3 ori pe zi, metoda nu este sigura.
Metoda Sintotermica:
Metoda Sintotermica este cea mai buna dintre toate metodele naturale contraceptive, are o eficienta de 98% daca este folosita corect. Pentru a aplica aceasta metoda, trebuie folosite mai multe metode contraceptive naturale in acelasi timp. Aceasta metoda utilizeaza metoda Billings, metoda temperaturii bazale etc.. Se considera a fi cea mai sigura dintre metodele naturale de planificare familiala, eficienta fiind similara pilulei contraceptive hormonale.
Avantaje:
  • fara efecte secundare;
  • nu influenteaza fiziologia organismului;
  • implica responsabilitate fata de familie;
  • simple;
  • cuplul controleaza propria fertilitate;
  • nu necesita control de specialitate;
  • nu costa.

Dezavantaje:
  • limiteaza sexul spontan;
  • necesita atentie sporita din partea femeii;
  • eficienta moderata, cu aparitia unei sarcini nedorite.

Contraceptia hormonala:
Metodele hormonale sunt bazate fie pe o asociere de progestageni si estrogeni, fie doar pe progestageni: contraceptive orale combinate (COC), pilula numai cu progestageni (PNP), injectabilele numai cu progestageni (INP), contraceptivele injectabile combinate (CIC) si implantele subdermice, plasturi (patch-uri).
Pilulele anticonceptionale: reprezinta una din cele mai avantajoase si mai eficiente metode de contraceptie, riscul unei sarcini nedorite fiind de doar 1% daca sunt utilizate corect. Esecul apare doar la administrarea gresita (cand se uita sa se ia o pilula sau mai multe).
Avantaje: eficienta sporita, nu interfera cu actul sexual, regleaza tulburarile de ciclu de cauza endocrina, previne cancerul de corp uterin si de ovare, permit dirijarea ciclului menstrual.
Dezavantaje: riscul uitarii cu posibilitatea aparitiei sarcinii, tulburari de ciclu menstrual, favorizeaza bolile cu transmitere sexuala, cresc incidenta cancerului, crestere in greutate, agravarea unor disfunctii endocrine, tromboza si embolie, cefalee.

Produse injectabilele numai cu progestageni: inhiba penetrarea spermatozoizilor si suprima varful LH responsabil de ovulatie.
Indicatii: femei care doresc metoda contraceptiva cu eficienta mare, care alapteaza, au probleme cu administrarea zilnica a contraceptivelor orale, au drepanocitoza sau au contraindicatie pentru contraceptive cu estrogen.
Contraceptivele injectabile combinate (CIC) actioneaza prin suprimarea ovulatiei, pe mucusul cervical, facandu-l nefavorabil penetrarii spermatozoizilor.
Indicatii: femei care doresc o metoda contraceptiva cu eficienta ridicata, fara sangerari neregulate, cu probleme in administrare corecta a contraceptivelor orale.
Implantele subdermice NORPLANT sunt pe baza de o doza mica de progestagen, cu durata de actiune de 3-5 ani si reversibila.
Indicatii:
  • femei care doresc o metoda contraceptiva cu eficienta ridicata, activa pe termen lung, nu trebuie administrata zilnic si nu necesita aprovizionare;
  • femei care nu doresc sterilizare;
  • femei care nu pot folosi contraceptive care contin estrogeni.

Avantaje: durata mare de protectie: 3 - 5 ani, rata mica de esec.
Dezavantaje: destul de scump, poate cauza efecte secundare, nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Dispozitivele intrauterine (DIU):
Actioneaza prin inhibarea migratiei spermatozoizilor in tractul genital superior feminin, inhiba transportul ovulului si fertilizarea.
Indicatii: femei care necesita o metoda contraceptiva reversibila cu durata lunga de actiune, fara aplicare zilnica sau la fiecare contact sexual, care alapteaza, care avea dificultati de aprovizionare cu contraceptive, risc crescut pentru folosirea metodelor hormonale (fumatoare, boala varicoasa, etc.).
Risc: perforatie, sangerari excesive, boala inflamatorie pelvina, sarcina, boala cu transmitere sexuala.
Metodele de bariera:
Blocheaza intrarea spermatozoizilor in cavitatea uterina. Sunt reprezentate de: prezervative, diafragme, calotele (capisoanele) cervicale, buretii, spermicide (geluri, creme, ovule, tablete sau ovule spumante si spume).
Avantaje: inofensive, pot fi obtinute fara presciptie medicala.
Dezavantaje: eficienta redusa.
Indicatii:
  • contraindicatii medicale pentru alte metode si cand nu este dorita sterilizarea chirurgicala;
  • persoane care au contacte sexuale neregulate;
  • in timpul amenoreei de lactatie;
  • dupa vasectomie;
  • cand nu mai pot fi palpate firele steriletului.
  • utilizarea de medicamente care interfereaza cu contraceptivele orale;
  • in timpul investigarii unei afectiuni ginecologice.

Prezervativele: sunt din latex si constituie o bariera intre sperma si corpul femeii. Sunt pentru barbati si pentru femei.
Avantaje:
  • este singura metoda care protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA;
  • nu necesita supraveghere medicala;
  • nu are efecte secundare;
  • sunt ieftine.

Dezavantaje:
  • prezervativul nu poate fi reutilizat;
  • intervine in desfasurarea actului sexual;
  • necesita folosire atenta.

Diafragma:
Avantaje: necostisitor.
Dezavantaje:
  • trebuie fixate de medic;
  • nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
  • nu poate fi folosit pe durata menstruatiei.

Buretele contraceptiv: este facut din material spongios si contine spermicide. Se introduce in interiorul colului uterin cu 24 ore inaintea contactului sexual.
Avantaje:
  • nu are nevoie de prescriptie medicala;
  • eficienta imediata.

Dezavantaje:
  • este greu de pozitionat;
  • nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
  • nu poate fi folosit pe perioada menstruatiei.

Spermicidele:
Sunt substante chimice care inactiveaza si distrug spermatozoizii, acopera colul uterin si sunt reprezentate de: geluri, creme, ovule, tablete sau ovule efervescente si spume. Eficienta lor este 70-75%, iar in asociere cu diafragma sau prezervativul, 90-95%.
Metode chirurgicale
sterilizarea chirurgicala feminina si masculina (ligatura tubara, vasectomia) sunt metodele de contraceptie cele mai eficiente, disponibile femeilor si barbatilor care nu mai doresc copii.
Tehnicile de sterilizare blocheaza fie ductele spermatice (vasele deferente), fie trompele uterine, facand imposibil contactul spermatozoizilor cu ovulele.
Contraceptia de urgenta:
Este o metoda de contraceptie care se foloseste in situatii de urgenta pentru a preveni o sarcina nedorita in urma unui contact sexual neprotejat.
Pentru contraceptia de urgenta pot fi folosite urmatoarele metode:
  • Pilule contraceptive de urgenta: contraceptive combinate estroprogestative (trebuie administrate in primele 3 zile dupa contactul sexual neprotejat, in 2 prize la interval de 12 ore) si contraceptive pe baza de progestageni (in primele 48 de ore de la contactul sexual neprotejat, doza repetandu-se la 12 ore);
  • Dispozitiv intrauterin (DIU) cu cupru: poate fi utilizat in primele 5 zile dupa contact sexual neprotejat.

Majoritatea metodelor utilizate in contraceptia de urgenta impiedica implantatia oului in uter (nidatia) prin modificari la nivelul endometrului. In plus, in cazul inserarii DIU cu eliberare de cupru, cuprul are un efect toxic asupra embrionului. Estrogenii in doze mari, determina si alterarea motilitatii tubare, ceea ce face mai dificila ajungerea spermatozoizilor la ovul si transportul ovulului fecundat din trompa in cavitatea uterina.
Desi reprezinta o alternativa preferabila avortului si mult mai putin traumatizanta, contraceptia postcoitala trebuie sa ramana o metoda utilizata ocazional si nu de rutina!

pagina web realizata de Promovarea Sanatatii Timis
Sursa informatiilor: "Promovarea principalelor metode contraceptive si planificarea familiala" - pliant realizat de CRSP Iasi