Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA) - 18 noiembrie 2017

Înapoi

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA)
18 noiembrie 2017

Pe 18 noiembrie 2017 se celebrează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), un eveniment anual desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), ţintind rezistenţa la antimicrobiene (RAM) – inamic al sănătăţii publice mondiale de o virulenţă ce a justificat o reuniune specială în cadrul recentei Adunări Generale ONU. Necontracarată, azi, prin politici ferme la nivelul medicinei de familie şi la nivel spitalicesc, tendinţa actuală RAM va atrage 10 milioane decese în 2050.

Desfăşurată sub sloganul „Utilizați prudent antibioticele, în interesul dumneavoastră și al sănătății publice!”. ZEIA 2017 are ca temă: Rezistența endemică la antimicrobiene (RAM) reprezintă o menințare severă pentru sănătatea publică.

Scopul specific ZEIA 2017 este sporirea conştientizării specialiştilor și a populației privind amplificarea RAM în urma abuzului în prescrierea şi a consumului excesiv de antibiotice. Aşa cum se prezintă astăzi, RAM creează perspectiva sumbră a unei lumi în care viaţa pacienţilor ar putea fi pusă în pericol de infecţii, altădată banale, cu bacterii ce nu vor mai putea fi anihilate de antibioticele disponibile.

În acelaşi timp, ZEIA 2017 focalizează pe informarea publicului larg în privinţa mijloacelor de apărare aflate la îndemâna sa în faţa ameninţării RAM: aprofundarea informării privind indicaţiile antibioticelor şi evitarea recurgerii necontrolate la acestea.

*

În Europa, consumul total de antibiotice (AB) a rămas foarte ridicat în intervalul 2012-2015, aproximativ 25 000 decese sunt provocate anual de infecțiile cauzate de rezistență la antimicrobiene (RAM) și 1,5 mld. € reprezintă extracosturile de asistență medicală și pierderile economice generate de incapacitatea de muncă cauzată de RAM.

În 2015 România se găsea printre ţările cele mai vulnerabile în privinţa RAM. Principalele grupe de antibiotice utilizate au fost: 54,6% - penicilinele, 15,4% - cefalosporinele, 10,3% - chinolonele, demonstrând prescrierea excesivă de AB cu spectrul larg.

În euro-context, în 2014, consumul de antibiotice în România se găsea într-o situaţie critică, pe locul 29 din 30 ţări raportoare. Situaţia este deja prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a ne salva vieţile ameninţate de rezistenţa multiplă la antibiotice.

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul dumneavoastră!

Contact: Compartiment de Evaluare și Promovarea Sănătății
telefon: 0256-272750

REZISTENȚA LA ANTIBIOTICE - CUM SE TRANSMITE

Anuntul in format PDF