Prevenirea Bolilor Cardiovasculare

Principalele semne in Bolile cardiovasculare:

  1. Durerea toracica sau disconfortul toracic:exista putine simptome mai alarmante decat durerea toracica. In mintea multora dintre noi, durerea toracica echivaleaza cu durerea cardiaca si se manifesta prin:senzatie de presiune, apasare, sufocare, amorteala sau disconfort la nivelul toracelui, gatului, abdomenului superior si se asociaza adesea cu durere la nivelul maxilarului, capului sau bratelor.Durerea toracica poate dura mai putin de o secunda sau cateva zile ori saptamani. Cele mai frecvente cauze, de natura cardiaca, ale durerii toracice sunt: boala cardiaca ischemica, infarctul miocardic, pericardita, spasmul arterelor coronare, disectia de aorta.
  2. Palpitatiile sau resimtirea propriilor batai ale inimii, reprezinta un simptom intalnit adesea.Cei mai multi pacienti care prezinta palpitatii au, de fapt, un anumit tip de aritmie cardiaca. Aproape toate aritmiile cardiace se manifesta prin palpitatii, insa cel mai frecvent este vorba despre extrasistole atriale si ventriculare.Uneori, palpitatiile pot semnala prezenta unei aritmii mult mai periculoase,din acest motiv, nu trebuie ignorate.
  3. Ametelile pot trada o afectiune vasculara. Episoadele de ameteala pot avea multe cauze, incluzand anemii si alte boli hematologice, vasculare, neurologice etc.. De asemenea, insuficienta cardiaca si aritmii cardiace.Deoarece foarte multe afectiuni se pot manifesta cu aceleasi simptome, orice persoana care acuza episoade de ameteala trebuie sa efectueze un control medical complet.
  4. Sincopa - lesinul sau pierderea cunostintei, reprezinta pierderea brusca si temporara a cunostintei.Uneori, sincopa indica o afectiune periculoasa. In consecinta, este important sa se identifice cauzele, care se grupeaza in patru mari categorii: neurologice, metabolice, vasomotorii si cardiace.Sincopa cardiaca evolueaza frecvent spre moarte subita.
  5. Oboseala, letargia sau somnolenta din timpul zilei sunt simptome frecvente. Somnolenta implica, in plus, tendinta de a adormi in timpul zilei sau chiar adormirea brusca, fiind cunoscuta sub numele de narcolepsie.Oboseala si letargia pot fi simptome ale unor boli cardiace, in special ale insuficientei cardiace.Somnolenta este adesea provocata de tulburarea somnului din timpul noptii, cum se intampla in apneea de somn, sindromul picioarelor nelinistite sau insomnie. Aceste tulburari ale somnului sunt totusi mai frecvente la pacientii cu boli cardiace.
  6. Dispneea sau dificultatea respiratiei este cel mai adesea manifestarea unei boli pulmonare sau cardiace. Bolile cardiace manifestate prin dispnee sunt in special insuficienta cardiaca si boala coronariana. Pacientii cu insuficienta cardiaca prezinta dispnee in timpul efortului fizic sau in pozitia intins in pat pe spate (decubit dorsal). Alte afectiuni cardiace, cum ar fi bolile valvulare sau pericardice, ca si aritmiile, prezinta in tabloul clinic dispnee.
  7. Claudicatia.In situatia in care arterele care iriga membrele inferioare sau superioare sunt partial sau total obstruate (astupate), cel mai frecvent din cauza aterosclerozei, apar simptome de boala arteriala periferica: claudicatia (adica dureri sau crampe in membrele inferioare in timpul mersului ori exercitiilor fizice, care se amelioreaza sau dispar la repaus) si senzatia de rece sau amorteli la nivelul picioarelor, in special noaptea.
  8. Tuse persistenta. Tusea ori respiratia suieratoare poate fi un simptom de insuficienta cardiaca, rezultatul acumularii de lichid in plamani.
  9. Transpiratia rece poate fi un semn de boala cardiovasculara.In cazul unui infarct, bolnavul simte o transpiratie rece.

Prevenirea bolilor cardiovasculare (BCV):
Adoptati un stil de viata sanatos!
  • Tutunul este un factor important,de risc, pentru bolile cardiovasculare.Renuntati la fumat!
  • Sedentarismul este alt factor de risc.Faceti miscare cel putin 30 de minute zilnic!
  • Consumul excesiv de: sare, zahar si grasimi saturate, reprezinta si el factor de risc. Dieta sanatoasa, saraca in grasimi si sare, dar bogata in fructe, legume, cereale integrale, va mentine sanatatea!
  • Obezitatea si suprapoderabilitatea duc si ele la boli cardiovasculare.Pastrati-va greutatea corporala in limite normale!
  • Boli precum: hiperlipidemiile si diabetul zaharat sunt si ele factori de risc pentru BCV.Testati-va glicemia si colesterolemia!
  • Neprezentarea la medic face ca boala sa fie depistata in stadii avansate.Faceti controale medicale periodice! Verificati-va tensiunea arteriala periodic!

Materiale in cadrul campaniei:

pagina web realizata de Promovarea Sanatatii Timis