Verificati-va periodic glicemia ! Mentineti-va greutatea in limite normale ! Faceti regulat exercitii fizice !

Diabetul Zaharat

Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina, caracterizata prin tulburari ale intregului metabolism (in special glucidic) si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Diabetul Zaharat este de 2 tipuri: de tip 1 si de tip 2.
In Diabetul zaharat tip I sau insulinodependent, pancreasul nu mai secreta insulina sau secreta o cantitate foarte mica, insuficienta pentru a mentine glicemia in limitele normale, fiind necesara injectarea de insulina. Acest tip de diabet debuteaza de obicei la tineri.
Tipul 1 de diabet se regaseste in 5% pana la 10% din cazurile de diabet diagnosticat. Factorii autoimuni, genetici si de mediu sunt implicati in mod determinant in aparitia acestui tip de diabet.
Diabetul zaharat de tip 2 nu este insulinodependent, majoritatea pacientilor cu cu aceasta afectiune, isi pot desfasura normal activitatile cotidiene atunci cand reusesc sa tina sub control nivelul glicemiei prin exercitii fizice, dieta corespunzatoare si medicatia hipoglicemianta.
Diabetul de tipul 2 se regaseste in 90% pana la 95% din cazurile de diabet diagnosticat.
Factorii de risc pentru diabetul de tipul doi includ: varsta avansata, obezitate, cazuri anterioare de diabet in familie, diabet in sarcina, intoleranta la glucoza, inactivitate fizica,
rasa ( afro-americanii, hispanicii/latinoamericanii, amerindienii, si unii americani de origine asiatica au o predispozitie pentru diabetul de tipul 2).
Simptome:
In stadiul incipient al bolii, nivelul glicemiei creste foarte lent, astfel incat pacientul este asimptomatic. O treime din pacientii cu diabet nu stiu ca sufera de aceasta boala.
Simptomele diabetului zaharat includ:
  • sete;
  • poliurie (urinare in cantitate mai mare);
  • polifagie (apetit crescut);
  • scadere in greutate;
  • oboseala.

Alte semne de diabetul zaharat:
  • numeroase infectii sau vindecare lenta a ranilor;
  • vedere intetosata;
  • furnicaturi sau amorteala la nivelul membrelor;
  • numeroase infectii ale pielii sau ale tractului urinar;
  • vaginite.

Unii pacienti care au deja alte boli cronice grave sunt diagnosticati cu diabetul zaharat tip 2. In timp, pot apare complicatii renale, oculare, cardiovasculare si nervoase.
Semnele de alarma ale acestor complicatii:
  • amorteli, furnicaturi, durere, arsura, umflarea membrelor superioare sau inferioare (neuropatie diabetica);
  • vedere intetosata, distorsionata sau puncte luminoase sau intunecate in campul vizual, pierdere a vederii partiala sau totala sau senzatia de "vedere printr-un val" (retinopatia diabetica);
  • dureri la nivelul toracelui sau dificultati in respiratie: acestea pot fi semne ale unor probleme cardiace sau vasculare.

Odata pus diagnosticul de diabet zaharat tip 2, echipa de medici trebuie sa elaboreze un plan terapeutic individualizat. Tratamentul include, de obicei, dieta adecvata, program de exercitii fizice, scadere in greutate, monitorizarea glicemiei si daca este nevoie tratament medicamentos. O buna cooperare cu medicul specialist ajuta pacientul sa tina boala sub control si sa previna aparitia unor complicatii grave. In timp, capacitatea secretorie a pancreasului endocrin devine din ce in mai insuficienta, astfel incat insulina secretata nu mai poate mentine glicemia in limite normale.
Tratament ambulatoriu:
Schimbarea stilului de viata intr-unul sanatos face parte din modalitatile de tratament ambulator. Pacientii trebuie sa cunoasca cat mai multe despre boala lor pentru a fi cat mai motivati, mai complianti si pentru a se simti mai bine si mai in siguranta stiind ca-si pot tine sub control boala.
Tratamentul ambulator include:
  • dieta adecvata in care carbohidratii sunt repartizati pe parcursul intregii zile;
  • efectuarea unui program de exercitii fizice;
  • monitorizarea zilnica a glicemiei;
  • luarea medicatiei antidiabetice orale daca aceasta a fost prescrisa de specialist;
  • evitarea deshidratarii prin aport crescut de lichide;
  • doze mici de aspirina.

Reguli generale si profilaxie:
Profilaxie
Profilaxia complicatiilor diabetului
Reducerea riscului de a dezvolta complicatiile diabetului poate fi realizata prin:
Reguli generale:
  1. Faceti-va planul din timp: Daca sunteti invitat la o petrecere si nu stiti ce mancare se va servi, da-ti un telefon si interesati-va despre mancarea care va fi servita. Chiar si persoanele cu Diabet Zaharat tip 2 trebuie sa isi respecte planul privind orarul meselor si alimentele consumate indiferent daca este vacanta sau nu;
  2. Continuati sa calculati carbohidratii: carbohidratii sunt principalii constituenti alimentari responsabili de cresterea glicemiei. Cand este ora mesei, aceasta trebuie privita ca un intreg si diabeticul trebuie sa se decida asupra alimentelor pe care doreste sa le consume astfel incat masa sa sa fie una echilibrata, calculand cu atentie portiile de alimente ce contin carbohidrati fara a face excese
  3. Alimentele "fara zahar" nu sunt intotdeauna si fara carbohidrati: De obicei diabeticii sunt tentati sa consume alimente "fara zahar", dar acestea nu sunt neaparat si fara carbohidrati. Atunci cand va decideti sa consumati alimente "fara zahar" fiti atenti la cantitatea totala de carbohidrati a alimentului si daca sunt prezenti carbohidratii acestia trebuie consumati prin inlocuirea celor din masa obisnuita nu prin adaugare;
  4. Verificati-va nivelul glicemiei inainte de consumarea alcoolului: Alcoolul poate determina scaderea glicemiei motiv pentru care este recomandata verificarea glicemiei inainte de a consuma alcool. Inainte de a consuma alcool se recomanda consumarea unor alimente ce contin carbohidrati si ideal ar fi ca alcoolul sa fie consumat la sfarsitul unei mese principale nu la sfarsitul unei gustari;
  5. Asigurati-va ca cei cu petreceti stiu ca aveti diabet: Simptomele hipoglicemiei si betiei sunt de multe ori asemanatoare de aceea este foarte important ca cei care remarca la dumneavoastra aceste simptome sa va verifice nivelul glicemiei;
  6. Face-ti miscare dupa o masa principala: La aproximativ o ora dupa o masa principala este recomandata o plimbare lunga. Atunci este momentul cand nivelul glicemiei este de obicei crescut in circulatia sanguina si exercitiul fizic are cel mai mare impact in scaderea nivelului glicemiei;
  7. Incercati sa va eliberati de stres: Stresul este o adevarata provocare pentru diabetici pentru ca acesta poate creste nivelul glicemiei. Uneori plimbarea poate ajuta la reducerea stresului insa in unele situatii diabeticii trebuie sa apeleze la alte metode de reducere a stresului care s-au dovedit folositoare in trecut. Ca metode de reducere a stresului se recomanda ascultarea de muzica ambientala si realizarea unui plan pentru perioada vacantelor de sarbatori.

pagina realizata de Promovarea Sanatatii Timis
sursa informatiilor: SfatulMedicului.ro