Campanie de prevenire a consumului de droguri

Notiuni generale:
Drogurile reprezinta substante chimice ce prezinta actiune asupra starii fizice, psihice si comportamentale.Drogul reprezinta una dintre cele mai raspandite substante care dau nastere la cai de acces catre starile modificate ale constiintei. Experimentarea acestora poate fi fatala sau poate duce la o dependenta totala. Ca sa scapam de problema drogurilor avem nevoie, de cele mai multe ori, de ajutor din partea unor specialisti.
Cauzele consumului:

  • Curiozitatea - Cei mai multi tineri incep sa consume droguri din pura curiozitate sau din dorinta de a avea noi senzatii, noi trairi sau din teribilism. Poti fi deosebit si fara sa consumi droguri.Foloseste-ti inteligenta si creativitatea in sens pozitiv!
  • Presiunea anturajului joaca si ea un rol important. Alege-ti cu grija prietenii! Este foarte important sa inveti sa spui "NU".
  • Probleme in familie, cu prietenii, la scoala. Utilizarea drogurilor poate rezolva doar aparent si temporar problemele.Problemele continua sa existe si sa se agraveze.Pentru rezolvarea lor cere ajutor din partea unor persoane competente: psihologi, adulti apropiati tie (un membru al familiei,un profesor, preot etc.).
  • Stima de sine scazuta.Inveta sa ai incredere in tine! Stima de sine se poate dezvolta.

DEPENDENTA DE DROGURI:
Fie ca e vorba de droguri ilegale (heroina, cocaina, canabis,"etnobotanice", amfetamine etc.), fie de medicamente sau de: alcool, tutun, cafea, dupa un timp, consumul lor duce starea de farmaco - dependenta.Aceasta difera in functie de drog si se traduce prin reactii precum: dependenta fizica, psihica, toleranta si sevrajul.
Dependenta fizica determina nevoia fizica da a consuma substanta. In cazul intreruperii consumului pot apar dureri insuportabile: musculare, osoase, crampe abdominale etc. Intreruperea consumului (sevrajul) provoaca tulburari ale starii fizice si psihice care constituie sindromul de abstinenta. Acest sindrom dispare la administrarea substantei, dependenta fiind mascata cand drogul este consumat.
Dependenta psihica se caracterizeaza prin dorinta imperioasa de a retrai senzatiile datorate ingestiei unui produs cu efect psihotrop. Absenta drogului produce manifestari precum: iritabilitate, tulburarea perceptiei, halucinatii, etc..
Toleranta exprima faptul ca organismul se obisnuieste cu o substanta si e necesara marirea dozei pentru a obtine aceleasi efecte.Persoana dependenta de un drog resimte, la putin timp dupa ce il consuma, o stare de placere (high) urmata, in momentul scaderii concentratiei de drog in sange, de o stare neplacuta care face ca aceasta sa doreasca sa ia din nou substanta. Aceasta neplacere se poate accentua si se poate transforma chiar in suferinta fizica si agitatie psihica, stare cunoscuta sub numele de sevraj.
SUPRADOZA:
Supradoza survine atunci cand drogul consumat in exces afecteaza in mod periculos starea de sanatate fizica si mentala, putand conduce la coma sau deces.Daca se consuma o cantitate considerabila dintr-un anumit drog, aceasta poate cauza efecte secundare serioase. Nu toate efectele secundare iti pun viata in pericol. Dar daca intr-o perioada scurta de timp o cantitate mare de drog ajunge la creier sau alte organe, pot aparea efecte secundare foarte serioase: pierderea constiintei, oprirea respiratiei, insuficienta cardiaca sau vasculara.
Depresivele, opiaceele (heroina), sedativele (diazepam, alcool) incetinesc functiile corpului. Respiratia incetineste periculos de mult, sau se opreste de tot in caz de supradoza. Asta duce la insuficienta cardio-vasculara.
Stimulentii: cocaina si amfetaminele pot produce prin supradoza infarct, colaps prin epuizare, convulsii sau dezorientare. De aceea, persoana se poate accidenta. Unul din cele mai clare simptome ale supradozei este atunci cand fata persoanei se albastreste sau se albeste puternic. O persoana care a ajuns la suparadoza poate sa respire foarte incet sau superficial sau deloc. Poate sa faca spume la gura, sa verse sau sa faca convulsii, sa se planga de dureri in zona pieptului, apasare, dificultate la respiratie. In mod obisnuit perosna nu stie ce se intampla cu ea, e neajutorata si cineva trebuie sa intervina imediat pentru a o salva.
Persoanele ajung la supradoza pentru ca iau o cantitate prea mare de drog, care se acumuleaza in organism, sau amesteca droguri, sau in drogul de strada substanta activa nu e bine dozata sau e amestecat cu alte substant nocive.
O persoana suspectata ca a luat o supradoza, trebuie dusa de urgenta la spital.
CONSILIERE:
  • Se creste stima de sine. Este foarte importanta constiinta propriilor calitati pentru ca aceasta formeaza ulterior o stare de bine psihic care isi va pune amprenta asupra tuturor actiunilor viitoare.Rezerva cateva minute zilnic in care sa te gandesti la propriile succese si realizari, reusitele, faptele bune, meritele si calitatile tale!
  • Compania persoanelor optimiste. Persoanele relaxate si optimiste influenteaza dispozitia celorlalti in mod pozitiv si acorda importanta si valoare celor din jur, contribuind astfel la intarirea imaginii de sine a acestora.
  • Angajarea in actiuni cu sanse mari de succes, participarea la actiuni care pot fi finalizate reconforteaza si imbunatateste imaginea de sine.
  • A trai in prezent. A retrai fapte si evenimente consuma timp si energie si mai ales perpetueaza starea negativa asociata evenimentului, cu alte cuvinte indispune. A trai in prezent inseamna a deveni responsabil de ceea ce se intampla "aici si acum".
  • Controlul vocii. Prezenta unor dizarmonii de sunete in voce dovedeste anxietate, disconfort si de cele mai multe ori irita atat ascultatorul cat si vorbitorul. Exersand armonia vocii pot fi eliminate eventuale tensiuni care pot trada stari interioare care sunt personale, si nu publice.

IN LOC SA CONSUMI DROGURI, POTI:
  • sa faci sport;
  • sa asculti muzica;
  • sa dansezi;
  • sa canti;
  • sa desenezi.

Intr-un cuvant, sa-ti canalizezi creativitatea si inteligenta spre zone utile pentru viitorul tau.
Un rol important in preintampinarea consumului de droguri il au parintii, care trebuie sa-si educe copiii corespunzator din punct de vedere moral si spiritual, pregatindu-i pentru a face fata realitatilor dure ale vietii. Atmosfera sanatoasa din familie, dragostea, afectiunea, comunicarea intre parinti si copii, constituie astfel principalul aliat in lupta impotriva acestui flagel.
Nu ezita! Vorbeste cu copilul tau despre droguri!
Materiale in cadrul campaniei:

pagina web realizata de Promovarea Sanatatii Timis
Sursa informatiilor:http://spunenudrogurilor.weebly.com/despre-droguri.html