DINTI SANATOSI PENTRU UN ORGANISM SANATOS

CE ESTE SANATATEA ORALA ?
Sanatatea orala reprezinta absenta afectiunilor dentare si a durerii faciale cronice, a cancerului orofaringian, a inflamatiilor orale, defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis, afectiunilor gingivale, cariilor dentale si pierderii dintilor si a altor boli care afecteaza gura si cavitatea orala.
(Definitia OMS)
AFECTIUNILE ORALE:

  • reprezinta o problema majora de sanatate publica, avand un cost social si economic considerabil;
  • boli precum cariile dentare, boala periodontala, pierderea dintilor, leziunile mucoasei orale, cancerul orofaringian, manifestarile orale ale HIV/SIDA, stomatita ulcerativa necrozanta sau traumatismele orodentale au un impact major asupra indivizilor si societatii in termeni economici si de reducere a calitatii vietii;
  • neglijate si netratate la timp, pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sanatate a organismului; microorganisme cum ar fi streptococci, Helicobacter pylori, prezente din abundenta la nivelul cavitatii bucale in cazul inflamatiilor pot ajunge in fluxul sangvin si pot provoca:
    1. tromboza;
    2. infarct miocardic;
    3. accident vascular cerebral;
    4. meningita cronica;
    5. abces cerebral;
    6. afectiuni ale pielii;
    7. complicatii ale sarcinii;
    8. ulcer gastric;
    9. dureri articulare.

Cele mai multe afectiuni orale pot fi prevenite ceea ce ar reduce durerea, suferinta si cheltuielile pentru ingrijirile de sanatate. De aceea orice efort de a promova si implementa masuri preventive reprezinta o investitie inteleapta.
Promovarea sanatatii orale la nivel individual si comunitar reprezinta o strategie cost-eficienta de a reduce povara afectiunilor orale si de a mentine sanatatea orala si calitatea vietii.
Preventia si controlul afectiunilor orale trebuie sa constituie prioritati importante pentru societate.
Strategiile de preventie si control vizeaza in principal reducerea nivelului de expunere la factorii majori de risc si promovarea unui stil de viata sanatos.

MASURI DE PREVENIRE:
  1. Scaderea consumului de zahar din alimentatie;
  2. Nutritie echilibrata;
  3. Consum de fructe si legume;
  4. Renuntarea la fumat;
  5. Descurajarea copiilor si tinerilor de a fuma;
  6. Reducerea consumului de alcool;
  7. Asigurarea unui nivel scazut dar constant de fluor in cavitatea bucala. Fluorul poate fi obtinut din apa de baut, sare, lapte, apa de gura sau pasta de dinti fluorizata precum si prin aplicarea profesionala de fluor de catre medicul dentist;
  8. Asigurarea accesului la apa curata de baut pentru o igiena generala mai buna si o igiena orala corespunzatoare;
  9. Folosirea efectiva a echipamentelor de protectie adecvate in cazul practicarii anumitor sporturi sau a utilizarii vehiculelor;
  10. Igiena orala corecta;
  11. Educatia parintilor privind sanatatea orala in timpul sarcinii si varsta pentru prima vizita la medicul dentist;
  12. Prevenirea cancerului cavitatii orale si a leziunilor pre-canceroase prin implicarea specialistilor in sanatate dentara in realizarea actiunilor de screening, diagnostic precoce, interventii adecvate in cazul prezentei unor factori de risc cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool.

sursa informatiei: Institutul National de Sanatate Publica Bucuresti
Pagina realizata de Promovarea Sanatatii Timis