Tuberculoza




Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca o treime din populatia globului este infectata cu bacilul tuberculozei si ca apar circa 9 milioane de cazuri noi anual. Chiar in regiuni precum Europa, apar 49 de noi imbolnaviri si 7 decese, prin aceasta afectiune, la fiecare ora.
In ciuda acestor lucruri, tuberculoza poate fi prevenita si tratata daca este considerata o amenintare la adresa individului si a sanatatii publice.
Acest lucru presupune: prevenire, diagnostic si tratament precoce.
OMS-Europa colaboreaza cu multi parteneri pentru a:
  • imbunatati monitorizarea si supravegherea tuberculozei pe continentul european;
  • implementa strategia: "STOP - Tuberculoza!", in randul statelor membre OMS - regiunea Europa;
  • asigura asistenta statelor membre, in vederea unui control efectiv al tuberculozei;
  • elabora ghiduri terapeutice si protocoale pentru: managerii de program, decidentii politici, organizatiile nonguvernamentale, personal medical, in vederea diagnosticarii, tratarii si oferirii de ingrijiri bolnavilor de tuberculoza si prevenirii imbolnavirilor prin aceasta boala.

Informatii generale

Ce este tuberculoza ?
Tuberculoza este o boala data de bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis). Ea ataca de obicei plamanii, dar poate afecta si sira spinarii, soldurile, ganglionii limfatici, practic oricare din partile corpului.
Tuberculoza este cea mai frecventa boala infectioasa, cu potential letal (ucigator), din Romania.

Cum se transmite tuberculoza ?

Boala se transmite in special prin aer sau printr-un contact relativ accidental. Orice persoana care sufera de tuberculoza pulmonara poate transmite boala. Cand persoanele bolnave tusesc, stranuta, canta sau scuipa, elimina in aer bacilii tuberculozei, care pot ramane ore in atmosfera, contaminand persoanele din jurul lor.
Nu se transmite prin insecte, apa, vesela sau produse de sange.

Simptomele tuberculozei:

Acestea sunt:
  • tuse prelungita (peste 3 saptamāni) si poate fi insotita si de expectoratie cu sange;
  • pierdere in greutate;
  • febra si transpiratii nocturne;
  • dureri de piept.
Daca banuiesti ca ai tuberculoza, adreseaza-te medicului de familie sau dispensarului antituberculos !

Prevenirea tuberculozei:

Testarea infectiei cu bacilul Koch:
Pentru a confirma daca ai tuberculoza pulmonara activa, expectoratia trebuie examinata la microscop cel putin de 3 ori la rand. Daca aceasta contine bacili TBC, inseamna ca esti bolnav si poti transmite boala (sputa pozitiva).
Daca aceste teste nu sunt concludente, se insamanteaza pe culturi, care vor fi examinate ulterior pentru evidentierea existentei bacilului.
De asemenea, se poate face o radiografie pentru a determina daca exista umbre, caverne (gauri) in plamani sau lichid pleural ("apa la plamani"), care indica existenta tuberculozei.
La persoanele care au contactat infectia, dar nu au facut inca boala, efectuarea unui test cutanat cu tuberculina (PPD) va fi pozitiv. Aceste persoane pot sa nu aibe inca simptomatologie, dar vor fi examinate la Dispensarul TB, cu scopul de a se aprecia oportunitatea efectuarii tratamentului profilactic.
Vaccinarea impotriva tuberculozei:
Vaccinarea impotriva tuberculozei se face obligatoriu la toti nou-nascutii.
Controlul periodic radiografic
Dat fiind numarul mare de bolnavi cu tuberculoza existenti in tara noastra, devine necesar ca unele categorii de populatie (studenti, elevi, militari, cadre didactice, cadre medicale etc) sa fie periodic inspectate radiografic (RFM).

Tratamentul tuberculozei:

Un bolnav de tuberculoza netratat contamineaza in medie intre 10 si 15 persoane in fiecare an.
Singura modalitate de a stopa acest fenomen este tratamentul de scurta durata administrat sub stricta supraveghere medicala.
In faza de inceput, el consta din administrarea timp de 2-3 luni a unei combinatii de medicamente antituberculoase, care si-au demonstrat capacitatea de a omori bacteria in organism si de a negativa sputa bolnavului (bolnavul nu mai este contagios).
Aceasta etapa este urmata de faza de continuare a tratamentului, timp de inca 4-6 luni.
In primele saptamani bolnavul va trebui spitalizat, ulterior, in functie de rezultatul analizei microscopice a expectoratiei, se va hotari daca tratamentul poate fi continuat in ambulatoriu sau in sanatoriu.
Este extrem de important ca bolnavul sa nu intrerupa tratamentul !
In ciuda starii de bine care poate sa apara in primele saptamani de la inceperea tratamentului, bolnavul trebuie sa constientizeze ca nu este vindecat.
Chiar daca apar reactii adverse, medicatia trebuie administrata in continuare, in caz contrar putand sa apara chimiorezistenta si sansa de vindecare va fi mult redusa. Singura strategie care s-a dovedit a fi viabila in scaderea acestei pandemii ramane strategia DOTS (tratament de scurta durata sub stricta supraveghere medicala).

Tuberculoza tratata se vindeca, netratata omoara !

pagina realizata de Promovarea Sanatatii Timis