Comunicat de presa - Virusul West Nile

Înapoi

DSPJ Timis informeaza că datorită:
- contextului epidemiologic existent în Europa și în România, anume:
• confirmarea până la data de 19.07. 2016 a 19 cazuri de infecție cu virus West Nile în țări ale Uniunii Europene, precum și a 29 de cazuri în Serbia, în județe din Banatul de vest, la granița cu România;
• confirmarea în România, în intervalul 2.05. – 24.07.2018, a 5 cazuri de meningo – encefalită cu acest tip de virus.
- situațiilor propice dezvoltării vectorilor: ploi urmate de perioade de încălzire și inundații în unele zone din țară, trebuie să acordăm o atenție sporită infecției cu acest virus.
Cea mai ușoară metodă de prevenire a infectării este evitarea întepăturilor de țânțar.
- când se desfasoară activități în mediul extern, se recomandă utilizarea unui repelent pentru insecte. Chiar dacă ieșim afară pentru scurt timp, poate fi suficient pentru a fi înțepați de țânțari.
- activitatea țânțarilor este mai intensă în zori și după apunerea soarelui.În aceste momente ale zilei este absolut necesară utilizarea unui repelent și purtarea hainelor lungi, care să acopere corpul într-o proporție cât mai mare. Țânțarii pot înțepa și prin haine, așa încât aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemetrhin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
- pentru evitarea pătrunderii țânțarilor în casă se recomandă montarea de plase speciale la ferestre. Unii țânțari au tendința să intre în casă. Îi putem impiedica verificând integritatea plaselor contra insectelor.
- țânțarii își depun ouăle în apă stătătoare. Putem limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa din jurul caselor, blocurilor și din subsolurile blocurilor.
În foarte puține cazuri, s-a constatat o transmitere a virusului prin transfuzia de sânge, transplantul de organe, alăptare sau chiar pe perioada sarcinii, de la mamă la copil.
Virusul nu poate fi transmis prin atingere!
Virusul West Nile nu poate fi răspândit prin contact fizic obișnuit, cum ar fi sărutul.
Care sunt simptomele contactarii virusului?
De regula, pacienții dezvoltă simptomele dupa 3 - 14 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului). Au fost identificate 3 situații:
1. Forma severă - Meningită/Encefalită:
Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală: febră puternică; dureri de cap; rigiditate la nivelul gâtului; stupoare; dezorientare; comă; tremor și convulsii; slabiciune musculară; pierderea vederii; amorțeală și paralizie.
Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizată de o perioada lunga de convalescență și extenuare.
2. Manifestarea de simptome moderate - Sindrom febril:
Perioada de incubare este de 2 - 8 zile.
Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată: febră; durere de cap; stare de greață și vărsături, lipsa apetitului alimentar, diaree; dureri musculare și articulare; rareori limfadenopatie - inflamarea ganglionilor limfatici; urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui.
Simptomele se manifesta pe o perioada de 7-10 zile, deși slabiciunea poate persista până la câteva săptămâni, iar limfadenopatia până la 2 luni.
3. Lipsa simptomelor - Infecție asimptomatică:
Aproximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virusul W.N. nu prezintă nici un simptom.
Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile.În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile în absența unui tratament.
În cazul simptomelor severe, se recomandă apelarea cât mai rapidă la serviciul de urgență; este necesară spitalizarea pacientului.

Anunt in format PDF